erfgoedobject

Stadswoning met toegang tot Blauwputgang

bouwkundig element
ID
42287
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42287

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gecombineerd breed- en diephuis dat L-vormig is ingeplant en deels als overbouwde toegang fungeert tot de Blauwputgang, waarmee het sinds 1989 een beschermd stadsgezicht vormt. Baksteenbouw met schaarse verwerking van zandsteen, twee bouwlagen hoog onder met tichelen bedekte zadeldaken. Vermoedelijk einde 17de - begin 18de eeuw opgetrokken en later, tijdens de 19de en 20ste eeuw, gedeeltelijk aangepast en recent gerestaureerd.

Straatgevel met in twee traveeën aangepaste vensters - voormalige kruiskozijnen - in bewaarde hoek- en negblokkenomlijsting met kwarthol profiel aan de dagkanten, verder ook muurankers met kram en krul en thans bedekte steigergaten. Gevelaflijning met overhoeks tandfries en vernieuwde houten kroonlijst, onderbroken voor het vrij imposante dakvenster met tuitgevel: zelfde vensteromlijsting en ontlastingssysteem - de tweeledige latei op zandstenen korbeeltjes -, erboven een klein rechthoekig luik en een balkgat in de top; tuitgevel verder met vlechtingen en schouderstukken op zandstenen kraagstenen. Heden volledig opengewerkte begane grond met winkelpui en sinds 1904 een brede poortdoorgang binnen de deels behouden zandstenen omlijsting en twee ontlastingsbogen van de vroegere, nog tot 1859 aanwezige ordonnantie met smallere toegangsdeur tot de Blauwputgang en rechts een venstertravee. Gekasseide doorgang onder houten zoldering met balken en sloffen.

Verankerde aangepaste witgekalkte achtergevel met ovale oculi en steekboogvensters in een rode bakstenen bandomlijsting. Lijstgevel van de haakse bouw met zelfde vensteropeningen en detaillering op de bovenverdieping, doch behouden voormalig kruiskozijn in zandstenen hoek- en negblokkenomlijsting met afgeschuind profiel aan de dagkanten in de benedenbouw. Gerestaureerde, deels bepleisterde bakstenen achterpuntgevel met vlak omlijst steekbogig bovenvenster en rechthoekig benedenvenster met afgeschuinde dagkanten. Aanpalend laag muurtje en kleine annex.

  • Afdeling ROHM Vlaams-Brabant, archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier stadsgezicht Blauwputgang/Diestsestraat nummer 215 (Ministerieel besluit 23.07.1989).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 26858 (bouwvergunning 20.05.1859); dossier 65688 (bouwvergunning 07.01.1904).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Arbeiderswoningen, Blauwputgang

  • Is deel van
    Diestsestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning met toegang tot Blauwputgang [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42287 (Geraadpleegd op )