Hôtel d'Eynatten

• is aangeduid als beschermd monument Hotel d'Eynatten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hôtel d'Eynatten

Beschrijving

Ruime herenwoning die volgens de literatuur al in 1400 door de familie de Blyde bewoond werd en achtereenvolgens eigendom was van de families d’Eynatten (1675-1760) en van Billoen (vanaf 1760), elk vooraanstaande geslachten van raadsleden en schepenen in het Leuvense stadsbestuur. Het pand werd door middel van een gang in 1925 verbonden met de voormalige "Volksbank van Leuven" (Muntstraat 3) en doet sinds 1981 dienst als politiecommissariaat. Het "hôtel d’Eynatten" is een breedhuis met een minstens tot de 17de eeuw opklimmende kern (zijtrapgevel) dat als dubbelhuis opgevat werd met zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, voorzien van een 1760 gedateerde harmonieuze lijstgevel in Lodewijk XV-stijl met hardstenen parement. De gevel wordt horizontaal geleed door de halfronde waterlijst boven en de verdiepte spiegels in de plint, de geprofileerde puilijst, de muurdammen met Franse voegen en de kwarthol bepleisterde daklijst met cartouche in de poorttravee. Verticale ritmering door de spiegels met rocaillemotief in de muurdammen.

Licht uit het gevelvlak verheven deurtravee met recente houten dubbele deur in een kwarthol geprofileerde steekboogomlijsting en recent bovenlicht boven een accoladevormig kalf met rocaille sluitsteen. De steekboogvensters, gevat in een geriemde omlijsting, hebben eenvoudig schrijnwerk met 19de-eeuwse roedeverdeling. Uiterst rechts in de gevel bevindt zich de koetspoort met 19de-eeuws houtwerk en smeedijzer in het bovenlicht, gevat in een ietwat vooruitspringende kwarthol geprofileerde schouderboogomlijsting op neuten, 1760 gedateerd en versierd met rocaillemotief in sluitsteen en boogzwikken. Als bekronend hoofdgestel uitgewerkte puilijst waarop de gietijzeren borstwering van het Frans balkon rust, met balkondeur in licht vooruitspringende geriemde omlijsting op neuten met rocaillemotief. Twee dakkapellen met frontonbekroning verlichten de zolderruimte.

Interieur

In 1877 gewijzigd naar ontwerp van architect L. Vanhove en bevat nog slechts twee gedecoreerde salons. Het salon rechts, met wit marmeren schouw, versierd met een eierlijst, guirlande en rozetmotieven, heeft met lijstwerk afgewerkte muren, voorzien van een bandversiering met loof- en bloemmotief. Het salon links is gedecoreerd in Lodewijk XV-/Lodewijk XVI-stijl, met een recentere zwart/groene schouw, een schouwmantel met spiegel in spiegelboogomlijsting, en een supraporta en lijstwerk met rocaillemotief in de boogzwikken. Voorts fries met keellijst.

De koetsdoorgang met gemarbreerde lambrisering, statige korfboogarcade en granito-vloer met mozaïekboord werd omgevormd tot verbindingsgang met de voormalige "Volksbank". Een marmeren trap met gietijzeren trapleuning overbrugt het niveauverschil tussen beide gebouwen. Spant met genummerde spantbenen.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 31283 (bouwvergunning 12.07.1877).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie