Tweeverdiepingshuis 1806

Tweeverdiepingshuis in weinig vooruitstrevende stijl, gedateerd 1806. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de plint en de rechthoekige deur- en vensteromlijstingen.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971

Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Classicistische stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42298 (geraadpleegd op 01-11-2020)


Geheel van twee classicistische rijwoningen

In gevelsteen met opschrift "POSEE PAR F.VAN HEMELRIJCK ANNO 1808" gedateerd geheel van twee classicistische rijwoningen met respectievelijk vijf en vier travee├źn en twee bouwlagen onder een doorlopend leien zadeldak. De lijstgevel wordt gekenmerkt door een pui met zandkalkstenen parement en een heden ontpleisterde bovenbouw, en is sterk horizontaal geleed door de registers van rechthoekige vensters met lekdrempels, de puilijst en de kroonlijst boven de steigergaten. Overal werd het schrijnwerk vervangen.

De ontpleisterde zijgevel is voorzien van een zoldervenster in negblokomlijsting met vernieuwde middenstijl. Aansluitend bij de zijgevel vormt een lange, bakstenen muur de begrenzing tussen de tuin van pand nummer 23 en de Hertstraat. De vijf travee├źn tellende achtergevel is opengewerkt door rechthoekige (nummer 21) en licht getoogde (nummer 23) muuropeningen, en mezzaninovensters, in nummer 21 zonder schrijnwerk en in nummer 23 gedicht. Voorts muurankers en steigergaten.

Nummer 21 had tot in 1957 in de vierde travee een deur onder een blind venster. Heden opgevat als een dubbelhuis met beluikte vensters op de begane grond en een kroonlijst op klossen.

Nummer 23 heeft een hoekketting (deels in ijzerzandsteen) en een bolkozijn ter hoogte van de zolderverdieping in de ontpleisterde zijpuntgevel.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 113646/3372 (bouwvergunning 11.04.1957).

Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009

Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Classicistische stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128508 (geraadpleegd op 01-11-2020)