erfgoedobject

Pastorie Sint-Walburgaparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
423
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/423

Juridische gevolgen

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Walburgaparochie met tuin
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

De pastorie werd verscheidene malen herbouwd, onder meer in 1717; verbouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw. Voortuin en grote bebouwde achtertuin op een hoge dam gelegen; omringd door een vrij hoge muur van bakstenen en kasseien, die het straattracé volgt. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Voorheen geschilderde en bepleisterde voorgevel (in de eerste helft van de 20ste eeuw) met arduinen plint. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; houten rolluikkasten op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een vlakke omlijsting van arduin met neuten en gestrekte druiplijst; bovenlicht met houten tracering. De inmiddels gedecapeerde voorgevel vertoont een aantal hoekstenen, bouwnaden, wijzend op opeenvolgende aanpassingen, vensteromlijstingen van kleine gesinterde baksteen. Zuidgevel met nieuwe bakstenen bekleding; verlaagde rechthoekige benedenvensters met vernieuwde lateien en beluikte steekboogvensters. Geschilderde rechtstanden van gesinterde bakstenen. Beraapte zijgevels. Kleine éénlaagse aanbouw rechts van één travee onder half schilddak.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie Sint-Walburgaparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/423 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.