Pastorie Sint-Walburgaparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Walburgaparochie met tuin

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

De pastorie werd verscheidene malen herbouwd, onder meer in 1717; verbouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw. Voortuin en grote bebouwde achtertuin op een hoge dam gelegen; omringd door een vrij hoge muur van bakstenen en kasseien, die het straattracé volgt. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Voorheen geschilderde en bepleisterde voorgevel (in de eerste helft van de 20ste eeuw) met arduinen plint. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; houten rolluikkasten op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een vlakke omlijsting van arduin met neuten en gestrekte druiplijst; bovenlicht met houten tracering. De inmiddels gedecapeerde voorgevel vertoont een aantal hoekstenen, bouwnaden, wijzend op opeenvolgende aanpassingen, vensteromlijstingen van kleine gesinterde baksteen. Zuidgevel met nieuwe bakstenen bekleding; verlaagde rechthoekige benedenvensters met vernieuwde lateien en beluikte steekboogvensters. Geschilderde rechtstanden van gesinterde bakstenen. Beraapte zijgevels. Kleine éénlaagse aanbouw rechts van één travee onder half schilddak.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle