erfgoedobject

Abtskwartier Sint-Geertruiabdij

bouwkundig element
ID: 42300   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42300

Juridische gevolgen

Beschrijving

Van de gebouwen van de Sint-Geertruiabdij op de rechteroever van de Dijle blijft enkel het abtskwartier of 'huis Sion' over, in 1985 herbestemd tot een rust- en verzorgingstehuis. Dit laat 18de-eeuwse gebouw met een dubbele L-vormige plattegrond telt twee bouwlagen onder een geknikt zadeldak met leien. Bouwmaterialen zijn baksteen en kalkzandsteen voor de plint en de raam- en deurlijsten. Binnenin bleven oude interieurelementen bewaard: 18de-eeuwse plafonds met gestucte kooflijsten, een rijk versierde 19de-eeuwse bordestrap, weelderig vormgegeven hang- en sluitwerk op deuren en ramen en parketvloeren. In het park op de rechter Dijle-oever staat een beschermde Japanse notenboom.


Bron     : V. DEBONNE m.m.v. V. DE LAET 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, gemeente Leuven, Aanvulling grote complexen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, onuitg. werkdocumenten.
Auteurs : Debonne, Vincent
Datum  : 2010


Relaties

 • Is deel van
  Sint-Geertruiabdij met tuin
  Halfmaartstraat 6, zonder nummer, Sint-Geertruiabdij 4, 5, 7, 8, 10, 11 (Leuven)

 • Is deel van
  Sint-Geertruidabdij en omgeving
  Halfmaartstraat, Karel van Lotharingenstraat, Mechelsestraat, Sint-Geertruiabdij, Vaartstraat (Leuven)

 • Is gerelateerd aan
  Parochiekerk Sint-Geertrui
  Sint-Geertruiabdij 10 (Leuven)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Abtskwartier Sint-Geertruiabdij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42300 (Geraadpleegd op 25-06-2019)