Abtskwartier Sint-Geertruiabdij

Beschrijving

Van de gebouwen van de Sint-Geertruiabdij op de rechteroever van de Dijle blijft enkel het abtskwartier of 'huis Sion' over, in 1985 herbestemd tot een rust- en verzorgingstehuis. Dit laat 18de-eeuwse gebouw met een dubbele L-vormige plattegrond telt twee bouwlagen onder een geknikt zadeldak met leien. Bouwmaterialen zijn baksteen en kalkzandsteen voor de plint en de raam- en deurlijsten. Binnenin bleven oude interieurelementen bewaard: 18de-eeuwse plafonds met gestucte kooflijsten, een rijk versierde 19de-eeuwse bordestrap, weelderig vormgegeven hang- en sluitwerk op deuren en ramen en parketvloeren. In het park op de rechter Dijle-oever staat een beschermde Japanse notenboom.

Bron     : V. DEBONNE m.m.v. V. DE LAET 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, gemeente Leuven, Aanvulling grote complexen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, onuitg. werkdocumenten.
Auteurs : Debonne, Vincent