Teksten van Abtskwartier Sint-Geertruiabdij

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42300

Abtskwartier Sint-Geertruiabdij ()

Van de gebouwen van de Sint-Geertruiabdij op de rechteroever van de Dijle blijft enkel het abtskwartier of 'huis Sion' over, in 1985 herbestemd tot een rust- en verzorgingstehuis. Dit laat 18de-eeuwse gebouw met een dubbele L-vormige plattegrond telt twee bouwlagen onder een geknikt zadeldak met leien. Bouwmaterialen zijn baksteen en kalkzandsteen voor de plint en de raam- en deurlijsten. Binnenin bleven oude interieurelementen bewaard: 18de-eeuwse plafonds met gestucte kooflijsten, een rijk versierde 19de-eeuwse bordestrap, weelderig vormgegeven hang- en sluitwerk op deuren en ramen en parketvloeren. In het park op de rechter Dijle-oever staat een beschermde Japanse notenboom.


Auteurs:  Debonne, Vincent
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Abtskwartier Sint-Geertruiabdij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/138011 (geraadpleegd op ).


Aanhorigheid Sint-Geertruiabdij ()

Voormalige aanhorigheid van de Sint-Geertruiabdij. Bewaarde bakstenen muren met speklagen in traditionele stijl van de 16de-17de eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Abtskwartier Sint-Geertruiabdij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42300 (geraadpleegd op ).