Burgerhuizen ()

Rij- en hoekhuis, in 1841 in bezit van een zelfde eigenaar die het toenmalige nummer 12, een oudere kern, liet verbouwen in een bouwtrant stilistisch verwant aan nummer 14, dat met zijn laatclassicistische opstand vermoedelijk dateert uit de eerste decennia van de 19de, mogelijk ook uit einde 18de eeuw. Panden van drie bouwlagen en respectievelijk twee en drie op acht traveeën, onder gecombineerde pannen en leien zadelbedaking. Bakstenen lijstgevels - volgens oude foto’s voorheen bepleisterd - met zandstenen parement voor de begane grond van nummer 14 en deels ook voor de borstweringen boven de puilijst. Rechthoekige vensters met lekdrempels, in nummer 14 boven karakteristieke verdiepte borstweringen met spiegeldecor op de bovenste bouwlaag in de voorgevel en in de zijgevelrisalieten, het hoekrisaliet met blindvensters. Al of niet gedichte steigergaten onder de doorlopende kroonlijst; 20ste-eeuwse dakvensters en latere mansardeverdieping in nummer 14. Begane grond opengewerkt met winkelpuien en vitrines, in nummer 12 ter vervanging van het vroegere venster en een brede poort. Op de bovenverdieping, in de scheidingslijn van de twee gevels, een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten op sokkel met gebeeldhouwde putti en festoendecor, in een rondboognis binnen een classicistisch uitgewerkte arduinen pilasteromlijsting met rozetten, volutendecor en topstuk met kroonmotief.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 16667 (bouwvergunning 02.11.1841).
  • STEVEN F., SCHWILDEN J. & T., Edmonts Fierlants (1819-1869). Photographies d'art et d'architectures, tentoonstellingscatalogus Mont-sur-Marchienne 28.05-04.09.1988, p. 156.

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Rijhuizen ()

Rijhuizen uit de 18de-19de eeuw, ontdaan van hun oorspronkelijke bepleistering. Verbouwingen in de loop van de 19de-20ste eeuw.