Stadswoning Den Scupstoel

Beschrijving

Voorheen gekend als "den Scupstoel" of "den Scipstoel", dat in het wijkboek van 1719 twee woningen omvatte. Breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, te dateren in de 17de eeuw. Drie bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak tussen zijpuntgevels met aandak en vlechtingen. Karakteristieke opbouw met speklagen, deels bewaarde hoekketting rechts, en kwarthol geprofileerde hoekblokkenomlijstingen, tweedelige lateien en gekoppeld onlastingssysteem voor de later aangepaste vensters; steigergaten gedicht onder de vernieuwde kroonlijst. Latere doorgetrokken lekdrempels boven de pui die tot 1936 een Lodewijk XIV-/XV-vormgeving volgens dubbelhuisopstand vertoonde; naderhand verbouwd met inbreng van een entresol.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 97291 (bouwvergunning 27.10.1936).
  • MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen. De Mechelsestraat, in Mededelingen voor de Oudheidkundige Kring van Leuven en Omgeving, 9, 1969, p. 98-99.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie