Ingangsomlijsting

Beschrijving

Aan Kleine Koraalberg, breedhuisje van twee traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak. Gecementeerde gevel met oude muurankers; eenvoudige rechthoekige vensters; vermoedelijk met oude kern.

Aanbouw: doorgang naar Lange Doornikstraat nummer 13 met merkwaardig gedrukt-spitsbogige ingangsomlijsting van zandsteen, in het derde kwart van de 16de eeuw te dateren.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek

Aanvullende informatie

Het breedhuisje van twee traveeën en drie en een halve bouwlaag werd gesloopt. Het was gelegen aan de Kleine Koraalberg (bij inventarisatie nummer 8, gelegen rechts van Kleine Koraalberg nummers 10-12). De zandstenen ingangsomlijsting in de toenmalige aanbouw bleef bewaard. Deze vormde oorspronkelijk de achteruitgang van het huis Lange Doornikstraat 13, dat vervangen is door recente bebouwing.

Rond 1988 werd de ingangsomlijsting geïntegreerd in een nieuwbouwcomplex ter hoogte van de Kleine Koraalberg, Zirkstraat en Lange Doornikstraat, waarbij de vormgeving en plaatsing in het gevelvlak niet overeenkomen met de toestand op 1976. De omlijsting werd geplaatst in een nieuw gebouwde lijstgevel zonder enige referentie naar de historische context. De huidige vormgeving en opstelling van de ingangsomlijsting alsook het materiaalgebruik wijken af van de oorspronkelijke toestand.

• GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent, 169.