Teksten van Drie stadshuizen De Drie Walvisschen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42322

Drie stadshuizen De Drie Walvisschen ()

Eertijds respectievelijk gekend als "den Iersten Walvisch", "den Tweeden Walvisch" en "den Derden Walvisch". Ensemble van drie 17de-eeuwse traditionele rijhuizen van het breedhuistype met twee bouwlagen en trapgevel (6 treden + topstuk), onder een gecombineerde zadelbedaking (pannen en daktegels).

De verankerde, heden met schijnvoegen gecementeerde gevel nummer 29 bevat in de top een drielicht met rondbogig middenvenster tussen kleine rechthoekige zijvenstertjes, onder een omlopende geprofileerde waterlijst en balkgat erboven; gewijzigde vensterindeling op de tweede bouwlaag en moderne winkelpui op de begane grond. De sinds 1923 ontpleisterde bak- en zandstenen manke topgevel nummer 31 vertoonde voorheen een met nummer 29 verwante venstervormgeving in de top en de bovenverdieping; de toegevoegde balkonleuningen en huidige arduinen winkelpui-omlijsting dateren eveneens van 1923.

Nummer 33 was tot in de jaren 1970 voorzien van een bepleistering met schijnvoegen, een drielicht in de top en een pui met sober classicistisch getint uitzicht. Het pand werd door de Stad naar 1980 gedateerde plannen van architect S. Deneef samen met het belendende nummer 35 grondig in- en uitwendig gerenoveerd voor handels- woonfunctie: de voorgevel werd vernieuwd met een afwijkende ordonnantie en inbreng van overhoekse erkers, waarbij hergebruiksteen voor het bakstenen metselwerk, voorts ook verwerking van witte natuursteen, arduin, zichtbeton en plankenbezetting.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, archief cel Monumenten en Landschappen, Leuven, Mechelsestraat nummer 33, 35.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 82935 (bouwvergunning 15.10.1923).
  • MEULEMANS, A., Oude Leuvense straten en huizen. De Mechelsestraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en omgeving, 9, Leuven, 1969, p. 91-92.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drie stadshuizen De Drie Walvisschen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128223 (geraadpleegd op ).


De Drie Walvisschen ()

"De Drie Walvisschen". Interessant ensemble van trapgevels uit de 17de eeuw, dat voorheen door zijn picturaal spel van bak- en zandsteen aanzienlijk bijdroeg tot het levendige karakter van het straatbeeld.

Nummer 29. Traditioneel langshuis met twee verdiepingen en trapgevel uit de 17de eeuw. Geveltop voorzien van een rondboogvenster tussen twee rechthoekige raampjes onder een geprofileerde gordellijst. Gewijzigde vensterindeling op de verdieping; gecementeerde voorgevel; winkelpui uit de 19de of 20ste eeuw.

Nummer 31. Langshuis uit de 17de eeuw, ontdaan van zijn cementbepleistering. Baksteenbouw rijk versierd met zandstenen speklagen; voorheen kruiskozijnen. Wijziging van de vensteropeningen, verbouwing van de gelijkvloerse verdieping in de loop van de 19de en 20ste eeuw.

Nummer 33. Vermoedelijk gelijkaardige gevel onder de bepleistering van de 19de eeuw. Benedenverdieping bekleed met een sobere classicistisch getinte bekleding van arduin uit einde 18de eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drie stadshuizen De Drie Walvisschen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42322 (geraadpleegd op ).