Vliegend Peert

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Kleine Koraalberg
Locatie Kleine Koraalberg 8, 12, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Traditioneel diephuis

Deze bescherming is geldig sinds 13-05-1976.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Traditioneel diephuis met trapgevel, genaamd "Vliegend Peert" op de hoek van Grote en Kleine Koraalberg, samenstel van twee woningen onder een steil zadeldak, uit het derde kwart van de 16de eeuw. Het pand werd in opdracht van de erfpachthouder nv Brouwerij De Koninck ingrijpend gerestaureerd, onder leiding van stadsingenieur J. Van Ghyseghem, geassisteerd door ingenieur F. Clement. De werken naar een ontwerp uit 1975, uitgevoerd omstreeks 1976-1978, betroffen het decaperen, herstellen en aanvullen van het bak- en zandsteenparement, met reconstructie van het portaal, de kruis-, bol- en kloosterkozijnen.

Hoekpand van vijf bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een imposant zadeldak (nok loodrecht op de Grote Koraalberg, leien). De opstanden zijn opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met een kwarthol geprofileerde sokkel, hoekkettingen en speklagen, de kozijnen met kwartholle posten of negblokken en druiplijsten, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Brede trapgevel van veertien treden met schouderstukken en een overhoeks topstuk. Een opengewerkt hoekportaal met gedeeld bovenlicht, en twee maal twee gekoppelde kruiskozijnen doorbreken de pui. De eerste en tweede verdieping, met een brede middenpenant, worden respectievelijk geopend door twee maal twee gekoppelde kruis- en bolkozijnen. In de drieledige geveltop onderscheidt het eerste register zich door twee drielichten vanaf omlopende waterlijsten, waarvan het lagere middenluik wordt geflankeerd door kloosterkozijnen. Telkens twee luiken in verkleinende ordonnantie en een balkgat openen de hogere geledingen en de top. De ordonnantie van de zijgevel bestaat uit het hoekportaal, kruis- en kloosterkozijnen op begane grond en eerste verdieping, en bolkozijnen op de tweede verdieping. De achtergevel is op het topje na ingesloten door de aanpalende bebouwing.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#57877; foto FOTO-OF#6306.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kleine Koraalberg

Kleine Koraalberg (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.