erfgoedobject

Twee burgerhuizen

bouwkundig element
ID
42336
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42336

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee panden van het breedhuistype met penantengevel, te dateren einde 18de eeuw; elk met drie traveeën en respectievelijk drie en vier bouwlagen onder zadeldak. Ontpleisterde bakstenen voorgevels met verwerking van zandsteen voor de boven- en onderdorpels van de verdiepte rechthoekige bovenvensters, de puilijst en steigergaten in nummer 43 en de muurbanden en vensteromlijstingen in nummer 45. Volgens archiefgegevens (1867) en oude foto's waren beide panden voorheen in de bovenbouw voorzien van een typerend panelendecor op de borstweringen en nummer 45 van een fraaie Lodewijk XVI-dakkapel. Nummer 43 behield nog zijn overluifeld laadvenster, nummer 45 zijn houten tand- en kroonlijst. Beide puien werden meermaals gemoderniseerd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 12237 (bouwvergunning 22.03.1867).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42336 (Geraadpleegd op )