Teksten van Stadswoning uit 1720

Stadswoning 1720 ()

Markant breedhuis met lijstgevel die door jaarstenen 1720 is gedateerd en nog laatbarokke stijlkenmerken vertoont. Twee bouwlagen hoog onder een kunstleien zadeldak. Boven de inmiddels verbouwde begane grond omvat de bovenbouw rechthoekige muuropeningen in twee traveeën en boven de kroonlijst een breed centraal dakvenster met driehoekig fronton. Stijltypisch is het patroon van doorgetrokken, zandstenen platte bandomlijstingen die spiegels vormen op de borstweringen en de penanten. Voorts is de gevel geleed door een geprofileerde water- en daklijst.

Het interieur bewaart op de bovenverdieping nog een stucplafond met geometrisch geprofileerd lijstwerk.

Achterin gelegen en haaks op het straatpand, twee aansluitende bakstenen diephuisvolumes, het zuidelijke - met kleine rechthoekige openingen deels in zandstenen omlijstingen - werd recent gehalveerd.

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Langshuis gedateerd 1720 ()

Langshuis met twee verdiepingen gedateerd 1720. Middentravee gemarkeerd door een dakvenster met frontonbekroning. Voorgevel verfraaid het horizontale en verticale banden; ramen blijkbaar oorspronkelijk zonder kruiskozijnen. Winkelpui uit de 20ste eeuw.