Teksten van Stadswoning Den Crauwel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42349

Stadswoning Den Crauwel ()

In de 16de en 17de eeuw bekend als "Den Crauwel". Heden een twee bouwlagen en twee traveeën tellend breedhuis dat een fraaie laatbarokke voorgevel bewaart, vermoedelijk daterend uit begin 18de eeuw. Verhoogde halsgevel van baksteen met een typerend patroon van zandstenen platte banden in vorm van doorgetrokken vensteromlijstingen en geometrische spiegelversieringen op penanten en borstweringen, en karakteristiek lijstwerk en panelendecor eveneens in zandsteen. De gevel is gestructureerd door rechthoekige vensters, een drielicht met dito venstertjes aan weerszij van een rondboogvenster, en erboven een oculus. De top wordt geleed door een omlopende geprofileerde waterlijst en begrensd door langgerekte, deels verweerde voluten en een driehoekig pseudo-fronton. Op de begane grond vormt een 19de-eeuwse neoclassicistische houten winkelpui de omkadering van de nog bewaarde, oorspronkelijke arduinen rechthoekige deuromlijsting met geknikte bovenhoeken en kwarthol profiel aan de rechtstanden.

  • MEULEMANS, A., Oude Leuvense straten en huizen. De Mechelsestraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en omgeving, 9, Leuven, 1969, p. 168.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning Den Crauwel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128253 (geraadpleegd op ).


Huis Den Crauwel ()

Barok langshuis met drie verdiepingen en topgevel uit begin 18de eeuw. Baksteenbouw verrijkt met een rasterwerk van platte zandstenen banden. Topgevel afgezet door uitgelengde volutes uitlopend op een driehoekig fronton en gemarkeerd door een geprofileerde gordellijst die onderbroken wordt door een ovaal oculus.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning Den Crauwel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42349 (geraadpleegd op ).