Au Perroquet

Tweeverdiepingshuis uit het derde kwart van de 18de eeuw. Baksteenbouw verrijkt met arduin. Begane grond met dergelijke bekleding verlevendigd met Franse voegen; pilasters met ingediepte schachten en Lodewijk XV-ornamenten; geprofileerde steekboogdeuromlijsting met sleutel in de vorm van een schelpmotief met ingewerkte uitbeelding en benaming van het huis. Arduinen vensteromlijstingen met rechthoekige sluitstenen.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971

Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Stadswoning Au Perroquet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42351 (geraadpleegd op 02-12-2020)


Stadswoning Au Perroquet

"Au perroquet", zie de (heden verweerde) inscriptie op banderol in de sluitsteen. Diephuis dat in zijn huidige vorm in het derde kwart van de 18de eeuw te dateren is, doch mogelijk een oudere kern bevat. Met zijn twee bouwlagen en twee traveeƫn, onder een vooraan afgesnuit steil zadeldak, markeert het pand door zijn met arduin verrijkte bakstenen lijstgevel. Het bewaart nog zijn oorspronkelijke pui in Lodewijk XV-stijl, volledig bezet met blauwe hardsteen: begrenzende pilasters met Franse voegen en ingediepte schacht met stijltypische ornamenten; middendeur in een schouderboogvormige omlijsting met kwarthol beloop, imposten, neuten en rocaillesluitsteen met uitbeelding en inscriptie van huisnaam; karakteristieke panelen onder de inmiddels deels aangepaste zijvensters; beƫindiging door een geprofileerde puilijst. Verder rechthoekige bovenvensters in geprofileerde vensteromlijstingen met rechthoekige sluitstenen; rechte muurankers, steigergaten en houten kroonlijst met tandlijst en modillons. Recent toegevoegd dakvenster.


Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009

Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Stadswoning Au Perroquet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128259 (geraadpleegd op 02-12-2020)