Teksten van Stadswoning Au Perroquet

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42351

Stadswoning Au Perroquet ()

"Au perroquet", zie de (heden verweerde) inscriptie op banderol in de sluitsteen. Diephuis dat in zijn huidige vorm in het derde kwart van de 18de eeuw te dateren is, doch mogelijk een oudere kern bevat. Met zijn twee bouwlagen en twee traveeƫn, onder een vooraan afgesnuit steil zadeldak, markeert het pand door zijn met arduin verrijkte bakstenen lijstgevel. Het bewaart nog zijn oorspronkelijke pui in Lodewijk XV-stijl, volledig bezet met blauwe hardsteen: begrenzende pilasters met Franse voegen en ingediepte schacht met stijltypische ornamenten; middendeur in een schouderboogvormige omlijsting met kwarthol beloop, imposten, neuten en rocaillesluitsteen met uitbeelding en inscriptie van huisnaam; karakteristieke panelen onder de inmiddels deels aangepaste zijvensters; beƫindiging door een geprofileerde puilijst. Verder rechthoekige bovenvensters in geprofileerde vensteromlijstingen met rechthoekige sluitstenen; rechte muurankers, steigergaten en houten kroonlijst met tandlijst en modillons. Recent toegevoegd dakvenster.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning Au Perroquet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128259 (geraadpleegd op ).


Au Perroquet ()

Tweeverdiepingshuis uit het derde kwart van de 18de eeuw. Baksteenbouw verrijkt met arduin. Begane grond met dergelijke bekleding verlevendigd met Franse voegen; pilasters met ingediepte schachten en Lodewijk XV-ornamenten; geprofileerde steekboogdeuromlijsting met sleutel in de vorm van een schelpmotief met ingewerkte uitbeelding en benaming van het huis. Arduinen vensteromlijstingen met rechthoekige sluitstenen.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning Au Perroquet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42351 (geraadpleegd op ).