Neoclassicistisch ensemble

Beschrijving

Homogeen neoclassicistisch ensemble, samengesteld uit drie rijhuizen met drie verkleinende bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw: twee gelijkaardige herenhuizen met vier traveeën en enkelhuisopstand die pendanten vormen aan weerszij van een meer bescheiden - voor de inbreng van een winkelpui in 1887 - voormalig enkelhuis van drie traveeën.

Lijstgevels, voorheen bepleisterd, opgetrokken uit baksteen met verwerking van kalkzandsteen voor de plinten, de cordons die nadrukkelijk de benedenbouw aflijnen, de al dan niet geprofileerde lekdrempels, de lateien en, in de door gevelhoge lisenen geaccentueerde bredere toegangstraveeën, de risalietvormende rechthoekige poortomlijstingen met pilasters onder geprofileerde rondboog met voluutsluitsteen, bekroond door een waterlijst; bij nummer 84 bijkomende of vervangende(?) natuursteenverwerking voor onder meer vensteromlijstingen, lekdrempels, muurbanden en lisenen. Rechthoekige vensters; fraai gedetailleerd traliewerk in de poortvleugels van nummer 80 en bewaarde houten kroonlijst met klossen en drop boven tandlijst bij nummer 84. Verbouwde winkelpui in nummer 82.

Haaks achterin gelegen in de binnentuin, met noordgevel uitziend op de Dijle, L-vormig gebouw dat in 1928-1929 werd opgetrokken door het ursulineninstituut (Onze-Lieve-Vrouw-Waver) voor huisvesting van studentinnen; heden Pscycho-Sociaal Centrum. Drie en twee (oost) bouwlagen hoog, met smalle lagere aanbouw ten zuiden, onder schild- en zadelbedaking. Bakstenen hoofdvleugel van in totaal dertien traveeën, met rechthoekige muuropeningen voorzien van afgeronde bovenhoeken, per drie traveeën gevat binnen gevelhoge dito spaarvelden, in de voorgevel op de uiterste twee traveeën na verbonden door doorlopende balkonleuningen en de centrale travee uitgebouwd als een opengewerkte toren; achtergevel met zelfde geveluitwerking, afzonderlijke balkonmarkeringen en corresponderende getrapte centrale risalietpartij. Gelijkaardige, doch per twee gegroepeerde travee-indeling in de kortere, vier traveeën brede oostvleugel met idem uitgewerkte aanbouw. Beëindiging door decoratief uitgewerkte en uitgesneden dak- en kroonlijsten.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, archief Monumenten en Landschappen: Mechelsestraat.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer. Langs bekende handelsstraten naar Sinte-Geertrui en Tempelhof, deel 1, Leuven, 1985, figuur 16a-b.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie