Hoekhuis

Hoekhuis met drie verdiepingen uit de 19de eeuw. Gelijkvloerse verdieping met zandstenen bekleding afgezet door een puilijst. Bovenverdieping oorspronkelijk bepleisterd. Verwijdering van laatstgenoemde en verbouwing van de onderbouw in de loop van de 19de en de 20ste eeuw.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971

Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Neoclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42355 (geraadpleegd op 02-12-2020)


Neoclassicistisch hoekhuis

Reeds in de 16de-17de eeuw was hier een ruim pand gelokaliseerd, met name "den Witten Sleutele". Heden L-vormig volume in neoclassicistische stijl, dat de hoek inneemt met de Lei en dateert uit het tweede kwart 19de eeuw. Het pand omvat drie woningen, telt drie bouwlagen in verkleinende ordonnantie en tweemaal zes travee├źn, onder een gecombineerde zadelbedaking.

Baksteenbouw - heden ontpleisterd - met ruime verwerking van zandsteen: voornamelijk voor de plint, voor het parement voor de volledige begane grond zijde Mechelsestraat en gedeeltelijk zijde Lei; verder ook voor de stijltypische strakke horizontale belijning met geprononceerde puilijst en cordons, en voor de steigergaten. Rechthoekige muuropeningen: nummer 89 met enkelhuisopstand en aan de Lei met bijkomende ingang in de voorts blinde vijfde travee; nummers 91 en 93 met op de begane grond inmiddels aangepaste winkelpuien. Deels vernieuwde omlopende kroonlijst en dakvenster aan Mechelsestraat. Markerende hoekafschuining met, ter hoogte van de tweede bouwlaag, behouden sokkel van vroeger beeld met Moeder en Kind.

  • MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen. De Mechelsestraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en omgeving, 9, Leuven, 1969, p. 171.

Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009

Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Neoclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128262 (geraadpleegd op 02-12-2020)