Teksten van Stadswoning in traditionele stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42365

Stadswoning in traditionele stijl ()

Tot de 17de-eeuw terug te voeren rijhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, met twee bouwlagen en vier traveeën. Tot de latere aanpassingen behoren onder meer de afdekking door een leien mansardedak met groot centraal dakvenster tussen twee kleinere mansardevensters, alle met driehoekig fronton; verder de vergroting van de voormalige kruiskozijnen met nog behouden hoek- en negblokkenomlijsting onder gekoppelde ontlastingsboogjes en de verbouwing van de begane grond (zie ontlastingssysteem boven de puilijst) tot huidig uitzicht met vitrines (1953, architect E. Jotthier).

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 110786 (bouwvergunning 06.08.1953).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning in traditionele stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128270 (geraadpleegd op ).


Tweeverdiepingshuis ()

Tweeverdiepingshuis in traditionele stijl uit de 17de eeuw. Bak- en zandsteenbouw; sporen van kruisvensters. Verbouwing uit de tweede helft van de 18de eeuw: mansardedak, vergroting van de vensters. Gootlijst uit de 19de eeuw. Verwijdering van de bepleistering uit de 18de eeuw en aanpassing van de onderbouw tijdens de 20ste eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning in traditionele stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42365 (geraadpleegd op ).