Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Twee panden die midden 19de eeuw één eigendom vormden.

Nummer 139 fungeerde eertijds tijdelijk als brouwerij van het belendende pand nummer 137, "de Warande", naderhand als magazijn. In 1845 gedeeltelijk heropgebouwd met gelijkvloerse pui op bestaande rooilijn en terugwijkende bovenbouw op de nieuwe, in 1819 vastgestelde rooilijn, met zelfde uitzicht als het ernaast gelegen nummer 141-143, naar ontwerp van architect P. Verheyden. Volgens archiefgegevens blijkbaar in 1868 op nieuwe rooilijn herbouwd zie huidig uitzicht.

Nummer 141-143 vormde tot voor kort nog een statig pand in classicistische stijl, met tijdstyperende "penanten"-gevel uit einde 18de eeuw, opgetrokken uit baksteen met zandstenen begane grond gelijnd door imitatiebanden. Tijdens verbouwingswerken eind 2000 op de gelijkvloerse gevelpartij na ingestort en afgebroken en heropgebouwd in een stilistisch verwante bouwtrant.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie