Stadswoningen ()

Zeven traveeën en twee bouwlagen tellend ensemble van twee breedhuizen in traditionele bak- en zandsteenstijl dat als één geheel gebouwd werd, minstens opklimt tot de 17de eeuw en een restant is van de voormalige pedagogie Het Varken (Hogeschoolplein).

Van de oorspronkelijke toestand resten delen van het baksteenmetselwerk, van de speklagen en van de voormalige kruisvensters, de ontlastingsbogen boven de vensters, de steigergaten in voor- en achtergevel, de ankers met kram en krul; en in nummer 20 de puntvormige dakvensters, fragmenten van plint en zijtrapgevel met schouderstuk en in de achtergevel een kloosterkozijn. Uiterst rechts, de toegangsdeur naar de zogenaamde Vriendschapsgang, gevat in een geblokte omlijsting, circa 1800 te dateren, met recentere kwartbolle druiplijst.

Nummer 20 met gewijzigde ordonnantie op de begane grond en 19de-eeuws houten kroon- met tandlijst, mogelijk verwijzend naar een vroegere bepleistering.

Nummer 22 met behouden traveeritme op de verbouwde begane grond en vernieuwde gootlijst en dakkapel.

  • MEULEMANS A., Atlas van Oud-Leuven, Leuven, 1981, p. 250, 256.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128298 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Breed rijhuis met twee verdiepingen in traditionele bak- en zandsteenstijl, uit de 17de eeuw. Zadeldak met twee puntdakvensters en een dakkapel van de 18de eeuw; rechtse zijtrapgevel met geprofileerd schouderstuk. Voorgevel verlevendigd met speklagen en voorheen voorzien van kruiskozijnen (dubbele ontlastingsbogen voorzien van zandstenen sleutel). Benedenverdieping gewijzigd einde 18de eeuw en tijdens 19de en 20ste eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42386 (geraadpleegd op ).