Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4239

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Kleine Kraaiwijk en Nosestraat, gebouwd in opdracht van J. Van Gheem, naar een ontwerp door de architect François Baeckelmans uit 1890.

Het winkelhuis Van Gheem behoort tot het late oeuvre van François Baeckelmans, die als architect actief was van vermoedelijk begin jaren 1860 tot zijn overlijden in 1896. Vroeg in zijn loopbaan voltooide hij enkele belangrijke ontwerpen van zijn vroegtijdig overleden, jongere broer Louis Baeckelmans, waaronder het Gerechtshof aan de Britselei. In zijn eigen ontwerpen verruilde hij het conventionele neoclassicisme al in een vroeg stadium voor de pittoreske neo-Vlaamse renaissance of de neogotiek. Tijdens de latere jaren 1880 ontwierp Baeckelmans het grauwzustersklooster in de Lange Sint-Annastraat en het redemptoristenklooster aan het Hopland. Tot zijn laatste realisaties behoort de Sint-Rochuskerk met pastorie uit 1892-1895 te Deurne.

Afgerond hoekhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de Kleine Kraaiwijk, kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen, waarin getraliede keldermonden. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de afgeronde hoektravee. Deze wordt gemarkeerd door het rechthoekige winkelportaal in geriemde hardstenen omlijsting, waarboven een gebogen, hardstenen balkon met voluutconsoles en smeedijzeren borstwering. Twee winkelramen met geriemde omlijsting en entablement flankeren het portaal, verder een omlijst rechthoekig venster en de privé-inkom met bovenlicht in de uiterste traveeën. Registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met gietijzeren parapetten, cordonvormende lekdrempels op de eerste, individuele lekdrempels en onderdorpels op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst, licht gekornist op de hoek, vormt de gevelbeëindiging. Omstreeks 1975 werd het volledig bewaarde interieur van een toenmalige bakkerswinkel geregistreerd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#410.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204146 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis ()

Hoekhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (kunstleien), uit 1890. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met vloeiend afgeronde hoektravee, geaccentueerd door gebogen balkon op consoles met ijzeren leuning.

Pui met twee brede winkelramen in houten omlijsting. Verder rechthoekige vensters in riemomlijsting voorzien van lekdrempels - doorlopend op de tweede verdieping - en kleine ijzeren leuning. Kroonlijst met tandlijst; lichte verkropping boven de hoektravee. Rechthoekige vleugeldeur met getralied bovenlicht. Voor het interieur is de volledig behouden inboedel van een bakkerswinkel uit eind 19de eeuw te vermelden.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#410.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4239 (geraadpleegd op ).