Stadswoningen ()

Twee identieke, op de oude rooilijn ingeplante woningen die volgens Meulemans (1981) ooit één geheel vormden en in het derde kwart van de 18de eeuw heropgebouwd werden in classicistische stijl.

Beide huizen tellen drie traveeën op de begane grond, twee traveeën in de bovenbouw en drie bouwlagen, en hebben een steil pannen zadeldak met aandaken en 18de-eeuwse dakkapellen die oorspronkelijk een laadfunctie hadden, zoals het overstekende dakschild doet vermoeden. De lijstgevels zijn opgetrokken in baksteen, met blauwe hardsteen voor plint, pui en vensteromlijstingen, en waren oorspronkelijk bepleisterd. Beide puien in rococostijl zijn gevat in een hardstenen omlijsting van hoekpilasters met accanthusbladmotief onder een geprofileerd hoofdgestel. Ze bestaan uit een centrale steekboogdeur met geriemde omlijsting, rocaillesluitsteen en sierlijk kalf met blad- en schelpmotief (verwijderd in nummer 21), en rechthoekige vensters - respectievelijk verlaagd in 1866 en 1853 - met (gedicht) kelderluik of spiegelvormige borstwering. De verankerde bovenbouw wordt getypeerd door geriemd omlijste steekboogvensters met trapeziumvormige sluitsteen, en had eertijds, boven de steigergaten, minstens een geprofileerde waterlijst in stucwerk, zoals een restant onder de kroonlijst van pand nummer 23 aantoont.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 16086 (bouwvergunning 30.12.1853); dossier 10775 (bouwvergunning 04.06.1866).
  • MEULEMANS A., Atlas van Oud-Leuven, Leuven, 1981.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Verloove C. & Mondelaers L. 2009: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128753 (geraadpleegd op ).


Huizen ()

Twee gelijktijdig gebouwde huizen met drie verdiepingen en een dakkapel uit het midden van de 18de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van arduin voor de vensteromlijstingen en de bekleding van de begane grond die verfraaid is met Lodewijk XV-ornamenten in verheven beeldwerk. Rijk uitgewerkte deuromlijstingen met bewaarde tussendorpel (nummer 21). Beide gebouwen bleven gespaard tijdens de brand en wijzen nog op het oorspronkelijk straattracé.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Genicot L. & Van Aerschot S. & de Crombrugghe A. & Sansen H. & Vanhove J. 1971: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42390 (geraadpleegd op ).