erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
42393
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42393

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rond 1800 te dateren herenwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met een laadvenster onder een overkragend dakschild. De eenvoudige lijstgevel in laatclassicistische stijl werd opgetrokken in baksteen en zandhoudende kalksteen en was oorspronkelijk volledig bepleisterd. Kenmerkend zijn de rechthoekige, verkleinende vensters, en de risalietvormige poorttravee, met op de begane grond een rechthoekige poort in een eenvoudige, natuurstenen omlijsting met sober hoofdgestel, en in de bovenbouw oplopende pilasters waartussen vensters in een platte bandomlijsting met entablement in de tweede bouwlaag en lekdrempel op voluutconsole in de derde bouwlaag. De houten puiomlijsting in neoclassicistische stijl dateert van 1894 en heeft een geprofileerd beloop, oren aan de uitstalramen en verdiepte spiegels met diamantkoppen op de penanten.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 16981 (bouwvergunning 13.03.1854); dossier 55449 (bouwvergunning 26.04.1894); dossier 96854 (bouwvergunning 22.09.1936).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42393 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.