erfgoedobject

Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
4240
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4240

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van vijf woningen in neoclassicistische stijl op de hoek van Grote Pieter Potstraat en Kleine Pieter Potstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1890 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Frans De Groof. Zelf een aannemerszoon, was deze laatste in Antwerpen actief vanaf omstreeks 1875.

Het geheel dat drie bouwlagen telt onder een afgesnuite pseudo-mansarde (nok parallel aan de Kleine Pieter Potstraat), bestaat uit een winkelhuis van drie bij drie traveeën op de hoek, en vier volgens repeterend schema gekoppelde, ondiepe enkelhuizen van drie/twee traveeën. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige inkomdeuren en vensters met individuele lekdrempels, beluikt op de begane grond. Klassieke houten winkelpui met middenportaal en dito winkelraam met pilasters en entablement in de eerste vier traveeën. Oorspronkelijk vormde een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst (vernieuwd) de gevelbeëindiging. De pui van het voorlaatste rijhuis is verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#170.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4240 (Geraadpleegd op )