Teksten van Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl

Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl ()

Eenheidsbebouwing van vijf woningen in neoclassicistische stijl op de hoek van Grote Pieter Potstraat en Kleine Pieter Potstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1890 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Frans De Groof. Zelf een aannemerszoon, was deze laatste in Antwerpen actief vanaf omstreeks 1875.

Het geheel dat drie bouwlagen telt onder een afgesnuite pseudo-mansarde (nok parallel aan de Kleine Pieter Potstraat), bestaat uit een winkelhuis van drie bij drie traveeën op de hoek, en vier volgens repeterend schema gekoppelde, ondiepe enkelhuizen van drie/twee traveeën. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige inkomdeuren en vensters met individuele lekdrempels, beluikt op de begane grond. Klassieke houten winkelpui met middenportaal en dito winkelraam met pilasters en entablement in de eerste vier traveeën. Oorspronkelijk vormde een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst (vernieuwd) de gevelbeëindiging. De pui van het voorlaatste rijhuis is verbouwd.

Auteurs:  Braeken, Jo

Eenheidsbebouwing van drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels onder pseudomansardedak, waarvoor bouwtoelating van 1890. Hoekhuis (winkelhuis) van drie + één travee; verder vier rijwoningen van het enkelhuistype, paarsgewijze in elkaars spiegelbeeld; op de begane grond met elk drie traveeën, hoger met elk twee traveeën. Rechthoekige vensters, op de benedenverdieping beluikt. Hoekhuis met houten winkelpuien.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek