erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID: 4241   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4241

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), te dateren in de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

Lijstgevel met een verbouwde, bepleisterde pui en een bovenbouw in gehavende bak- en zandsteenbouw met speklagen, steigergaten en een kwartholle daklijst, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met vernieuwde dorpels, vroegere kruiskozijnen waarvan het middelste nog zijn middenstijl, kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormig ontlastingssysteem behouden heeft. De middenas wordt bekroond door een dakvenster met puntgevel op schouderstukken, mogelijk in oorsprong met een getrapte afwerking; rechthoekig luik met latei op karbeeltjes en gelijksoortige negblokken, onder een luikgat. Gelijkaardig dakvenster in de middenas van de achtergevel. Recent aangebracht opschrift: "t' Terrebroyke opgebouwd bij vrouwe Terrebroodts anno 1442".


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4241 (Geraadpleegd op 27-05-2020)