Teksten van Refugium van de celestijnenpriorij van Heverlee

Refugium van de celestijnenpriorij van Heverlee (2009)

Ruime herenwoning uit het laatste kwart van de 18de eeuw, opgetrokken in baksteen en zandhoudende kalksteen, en opgevat als een breedhuis van vijf travee├źn en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak. De laatclassicistische gevel was oorspronkelijk bepleisterd en wordt getypeerd door een risalietvormige, grotendeels in zandkalksteen uitgevoerde poorttravee naast vier smallere venstertravee├źn die in de bovenbouw gescheiden zijn door penanten met zandkalkstenen basis. Doordat het geheel oorspronkelijk bepleisterd was, moet het spel van in- en uitspringende gevelvlakken vroeger duidelijker geweest zijn. Stijltypisch zijn voorts: het zandkalkstenen balkon op gestileerde voluutconsoles, de smeedijzeren balustrade met geometrisch motief, en het geriemd omlijste balkonvenster met hoofdgestel in de poorttravee; de beluikte en van diefijzers voorziene vensters met siersluitsteen op de begane grond; de op gegroefde voluutconsooltjes rustende lekdrempels van de vensters in de tweede bouwlaag; en de houten kroonlijst op klossen.

Met uitzondering van de poort, werd het schrijnwerk volledig vervangen.


Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009


Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Refugium van de celestijnenpriorij van Heverlee [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128335 (geraadpleegd op 14-04-2021)


Refugium van de Celestijnenpriorij te Heverlee (1971)

Classicistisch enkelhuis met drie verdiepingen uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Hoofdzakelijk baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de sokkel en de consooltjes onder de vensterdorpels. Dieper liggende rechthoekige vensters tussen de penanten, en risaliet met koetspoort en deurvenster op de bel-etage. Voorgevel oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971


Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Refugium van de celestijnenpriorij van Heverlee [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42410 (geraadpleegd op 14-04-2021)