Teksten van Refugium van de celestijnenpriorij van Heverlee

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42410

Refugium van de celestijnenpriorij van Heverlee ()

Ruime herenwoning uit het laatste kwart van de 18de eeuw, opgetrokken in baksteen en zandhoudende kalksteen, en opgevat als een breedhuis van vijf traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak. De laatclassicistische gevel was oorspronkelijk bepleisterd en wordt getypeerd door een risalietvormige, grotendeels in zandkalksteen uitgevoerde poorttravee naast vier smallere venstertraveeën die in de bovenbouw gescheiden zijn door penanten met zandkalkstenen basis. Doordat het geheel oorspronkelijk bepleisterd was, moet het spel van in- en uitspringende gevelvlakken vroeger duidelijker geweest zijn. Stijltypisch zijn voorts: het zandkalkstenen balkon op gestileerde voluutconsoles, de smeedijzeren balustrade met geometrisch motief, en het geriemd omlijste balkonvenster met hoofdgestel in de poorttravee; de beluikte en van diefijzers voorziene vensters met siersluitsteen op de begane grond; de op gegroefde voluutconsooltjes rustende lekdrempels van de vensters in de tweede bouwlaag; en de houten kroonlijst op klossen.

Met uitzondering van de poort, werd het schrijnwerk volledig vervangen.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Refugium van de celestijnenpriorij van Heverlee [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128335 (geraadpleegd op ).


Refugium van de Celestijnenpriorij te Heverlee ()

Classicistisch enkelhuis met drie verdiepingen uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Hoofdzakelijk baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de sokkel en de consooltjes onder de vensterdorpels. Dieper liggende rechthoekige vensters tussen de penanten, en risaliet met koetspoort en deurvenster op de bel-etage. Voorgevel oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Refugium van de celestijnenpriorij van Heverlee [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42410 (geraadpleegd op ).