Kapel met Calvarie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel met Calvarie

• is aangeduid als beschermd monument Kapel met Calvarie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel met Kalvarie

Beschrijving

Op de plaats van de voormalige Heversche- of Sint-Kwintensbinnenpoort opgetrokken kapel, circa 1750 gedateerd en opgevat als een rondboognis met ijzerzandstenen sokkel, zandkalkstenen parement met Franse voegen, en een tweede bekronende rondboog met weelderige accanthusblaren en stadswapen in stucwerk. In de rondboognis staat een Calvarie: volgens Van Even (1895) een 14de-eeuwse gekruisigde Christus, geflankeerd door Maria en Johannes, beide uit de 16de eeuw. De nis is afgesloten door middel van een 19de-eeuws venster met fijne, metalen roeden en sierlijk uitgewerkte, gietijzeren diefijzers met speer- en bladmotief.

De zogenaamde Kalvarieberg werd in 1938 als monument beschermd.

• Afdeling Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (25.03.1938).
  • VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie