Teksten van Sint-Franciscus

Sint-Franciscus ()

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, aangepast in de 19de eeuw.

Gecementeerde trapgevel van negen/acht treden met linker schouderstuk, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen, blind in de middenas. De tweeledige top wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik; erboven een rechthoekig luikgat. Tot garage verbouwde begane grond. Achtergevel: gecementeerde puntgevel met aandak.

Auteurs:  Braeken, Jo

Traditioneel diephuis ()

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde trapgevel (acht treden + topstuk) met muurankers, in traditionele stijl, in tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw te dateren. Bak- (en zandsteen?) bouw met aangepaste rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met lekdrempels. Tweeledige top geopend met lager geplaatst middenluik tussen zijvensters; erboven rechthoekig luikgat met behouden druiplijst. Verbouwde begane grond (rolluikpoort).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek