Teksten van Verenigde burgerhuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42431

Verenigde burgerhuizen ()

In 1968 verenigde breedhuizen van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken, met minstens tot de 18de eeuw opklimmende kernen en lijstgevels die in de tweede helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl werden aangepast.

Nummer 34 heeft een onderbouw met een zandkalkstenen parement en dito puilijst, en een ontpleisterde bovenbouw die wordt beƫindigd door een geprofileerde kroonlijst. Typerend is de houten winkelpui in neoclassicistische stijl: een verdiepte deur tussen twee uitstalramen met decoratieve penanten die uitlopen op een hoofdgestel met voluutconsoles, een fries met schijf- en sikkelmotief, en spiegels waarin oorspronkelijk een opschrift stond.

Nummer 36 werd in 1868 met een bouwlaag verhoogd en voorzien van een pleisterlaag met typisch neoclassicistische decoratie in de bovenbouw: vensters in een geriemde omlijsting met diamantkopsluitsteen, doorgetrokken lekdrempels en borstweringen met spiegels en schijfmotieven in de hoeken.

Het geheel werd in 1982 opgenomen in het stadsgezicht van de Parijsstraat/Barbarastraat.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (02.04.1982).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 28127 (bouwvergunning 18.01.1860); dossier 14720 (bouwvergunning 29.06.1868); dossier 120723/6668 (bouwvergunning 26.02.1968).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verenigde burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128403 (geraadpleegd op ).


Rijhuizen ()

Rijhuizen van de 18de eeuw(?) die onder meer door middel van bepleistering en nieuwe winkelpui aangepast werden in de loop van de 19de eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verenigde burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42431 (geraadpleegd op ).