erfgoedobject

Hotel Rega

bouwkundig element
ID
42436
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42436

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Rega
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig Hotel Rega, genoemd naar één van zijn bewoners H.J Rega en waar ooit ook kunstverzamelaar D. Van den Schrieck woonde.

Rond 1750 op een U-vormige plattegrond en in Régencestijl opgetrokken herenwoning van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak dat voorzien is van twee dakkapellen met frontonbekroning. Het pand met dubbelhuisopstand heeft aan de straatzijde een ontpleisterde lijstgevel met een zandkalkstenen plint, steekboogvensters in geriemde, hardstenen omlijstingen met siersluitsteen en oorspronkelijk beluikt op de begane grond, en een gestucte keellijst boven de steigergaten. De gevel wordt getypeerd door de centrale poorttravee in régencestijl, met op de begane grond een koetspoort in een hardstenen spiegelboogomlijsting met neuten, geprofileerd beloop, siersluitsteen en rocaillemotief in de zwikken. Het hoofdgestel boven de poort wordt doorbroken door het Frans balkon van het verdiepingvenster, dat gevat is in een geriemde spiegelboogomlijsting met voluten en een rocaillesluitsteen. De sierlijke blad- en krulmotieven werden voortgezet in de smeedijzeren balustrade van het Frans balkon.

De tuinzijde van het pand wordt gedomineerd door de achtertuitgevels van de dwarsvleugels: twee bouwlagen hoog met een puntbekroning, voorzien van zandkalkstenen schouderstukken, muurvlechtingen en een topstuk. Alle gevels zijn verankerd en voorzien van vensters in een zandkalkstenen negblokomlijsting. De dakkapel met sterk uitkragend schilddak boven de poortdoorgang verwijst naar de vroegere opslagfunctie van de zolder. Volgens de kadasterkaart was de binnenkoer van het goed tussen 1813-1825 volledig omsloten door bijgebouwen. Naar verluidt werd in 1908 een gedeelte van deze bijgebouwen afgebroken en vervangen door de dwarsvleugel met polygonale uitbouw (1934 intern verbouwd naar ontwerp van architect Wauters). De volledig beglaasde wintertuin in neoclassicistische stijl dateert vermoedelijk ook uit 1908.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 94463 (bouwvergunning 11.09.1934).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hotel Rega [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42436 (Geraadpleegd op )