Hotel Rega ()

Voormalig Hotel Rega, genoemd naar één van zijn bewoners H.J Rega en waar ooit ook kunstverzamelaar D. Van den Schrieck woonde.

Rond 1750 op een U-vormige plattegrond en in Régencestijl opgetrokken herenwoning van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak dat voorzien is van twee dakkapellen met frontonbekroning. Het pand met dubbelhuisopstand heeft aan de straatzijde een ontpleisterde lijstgevel met een zandkalkstenen plint, steekboogvensters in geriemde, hardstenen omlijstingen met siersluitsteen en oorspronkelijk beluikt op de begane grond, en een gestucte keellijst boven de steigergaten. De gevel wordt getypeerd door de centrale poorttravee in régencestijl, met op de begane grond een koetspoort in een hardstenen spiegelboogomlijsting met neuten, geprofileerd beloop, siersluitsteen en rocaillemotief in de zwikken. Het hoofdgestel boven de poort wordt doorbroken door het Frans balkon van het verdiepingvenster, dat gevat is in een geriemde spiegelboogomlijsting met voluten en een rocaillesluitsteen. De sierlijke blad- en krulmotieven werden voortgezet in de smeedijzeren balustrade van het Frans balkon.

De tuinzijde van het pand wordt gedomineerd door de achtertuitgevels van de dwarsvleugels: twee bouwlagen hoog met een puntbekroning, voorzien van zandkalkstenen schouderstukken, muurvlechtingen en een topstuk. Alle gevels zijn verankerd en voorzien van vensters in een zandkalkstenen negblokomlijsting. De dakkapel met sterk uitkragend schilddak boven de poortdoorgang verwijst naar de vroegere opslagfunctie van de zolder. Volgens de kadasterkaart was de binnenkoer van het goed tussen 1813-1825 volledig omsloten door bijgebouwen. Naar verluidt werd in 1908 een gedeelte van deze bijgebouwen afgebroken en vervangen door de dwarsvleugel met polygonale uitbouw (1934 intern verbouwd naar ontwerp van architect Wauters). De volledig beglaasde wintertuin in neoclassicistische stijl dateert vermoedelijk ook uit 1908.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 94463 (bouwvergunning 11.09.1934).

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Herenhuis in régencestijl ()

Merkwaardig herenhuis in régencestijl van het tweede kwart van de 18de eeuw. De brede inrijpoort met geprofileerde arduinen omlijsting is verfraaid met sierlijke Franse krul- en loofwerkmotieven en bekroond met een breed deurvenster voorzien van een gesmeed ijzeren borstwering. Arduinen vensteromlijstingen opgesmukt met van régence-ornament voorziene sluitsteen; rechthoekige ramen met roedeverdeling, voorzien van luiken. Interessante elementen van de binnenhuisinrichting zijn bewaard gebleven; de binnenplaats werd evenwel gewijzigd in de 19de en de 20ste eeuw.