erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
42440
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42440

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Loodrecht op de Vlamingenstraat. L-vormig hoekhuis van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, dat bestaat uit een dubbelhuis aan de Parkstraat met een tuitgevel aan de Vlamingenstraat die vermoedelijk in oorsprong slechts ter hoogte van de gelijkvloerse verdieping verbonden was met het aanpalende, heden drie traveeën tellende breedhuis.

Het sterk verbouwde pand heeft een vermoedelijk tot 1700 opklimmende kern en is mogelijk nog een rest van het huizenblok dat "Den amptman" genoemd werd. Hiervan getuigen delen van hoekketting en vensteromlijstingen, muurvlechtingen, ankers, schouderstukken, plint, steigergaten, de steile dakhelling en het verdwenen topstuk. In de loop van de 19de en de 20ste eeuw werden herhaaldelijk wijzigingen aangebracht, met name aan de vensteropeningen en -omlijstingen, en werden het dakvenster, de arduinen poortomlijsting met schamppalen, de kroonlijst op klossen (1842); de gietijzeren borstweringen en de winkelpui toegevoegd. Tot 1950 was de gevel bezet met een rode gevelbepleistering met witte voegen, waarvan nu nog sporen in de tuitgevel aanwezig zijn.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 463 (bouwvergunning 28.04.1842).
  • MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen, de Parkstraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en Omgeving, jaargang 15, 1975, p. 84.

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42440 (Geraadpleegd op )