Stadswoningen in traditionele stijl

Beschrijving

Vermoedelijk tot de 17de eeuw opklimmende rijhuizen in traditionele stijl met doorgaans twee bouwlagen onder één steil zadeldak met aandak, voorzien van muurvlechtingen en schouderstuk. Vermoedelijk zijn deze panden resten van "Het Casteel van Naemen" (nummers 16-20); "Den Pael Stock" (nummer 22), en een gedeelte van "’t Vossenkot" (nummers 24-26).

Nummers 16-20, 24. In het laatste kwart van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl aangepaste lijstgevels met bakstenen bovenbouw, - deels geverfd (nummer 16), deels met schijnvoegen gecementeerd (nummers 18-20, 24)- en rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met oren, trapeziumvormige sluitsteen en guirlandes. In het pannen zadeldak prijken drie dakvensters met overkragende dakrand en afgeschuind dak (nummers 16-20) en één dakvenster onder een fronton met tandlijst (nummer 24). Meermaals gewijzigde winkelpuien, recent in oriëntaalse stijl (nummer 16) en in 1903 fraai uitgewerkt in neoclassicistische vormentaal (nummers 18-20, 24), met pilasters, diamantkoppen en schijfmotieven onder een hoofdgestel.

Nummer 26. Verankerde gevel die, na oorlogsschade, in 1945 naar ontwerp van L. Dierickx in traditionele stijl hersteld werd, door invoeging van de huidige winkelpui, en hardstenen lekdorpels en lateien naast gerecupereerde zandstenen raamimposten met negblokken. Recente bakgoot.

• MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen, de Parkstraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en Omgeving, jaargang 15, 1975, p. 91.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Aanvullende informatie

Pand nummer 16-18, oorspronkelijk deel uitmakend van dit geheel, is gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Auteurs: Jacobs, Els