Burgerhuis ()

Woonhuis bij de voormalige leerlooierij G. Vanderveeren. 18de-eeuws breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak. De lijstgevel wordt gekenmerkt door een hoge zandstenen plint, een schouderboogvormige deur met waaiervormig bovenlicht en hardstenen Lodewijk XV-deuromlijsting, registers van vensters in zandstenen platte bandomlijsting, dito muurbanden ter hoogte van boven- en onderdorpels en steigergaten boven de keellijst in stucwerk. Uiterst links in de gevel, een in de jaren 1950 naar de osendrop leidende deur onder een muurnis met mannelijke heilige (Sint-Franciscus?).


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128429 (geraadpleegd op ).


Huis ()

Baksteenbouw van de 18de eeuw met gebruik van zandsteen voor de sokkel, steigergaten, vensteromlijsting en de doorlopende banden naast beneden- en bovendorpels. Arduinen, mooi geprofileerde Louis XV-deur. Rechts, bijbouwen van twee traveeën en aanbrengen van een nieuwe inrijpoort.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42443 (geraadpleegd op ).