Teksten van Burgerhuis

Burgerhuis (2009)

In de tweede helft van de 18de eeuw te dateren breedhuis dat grenst aan een door een muur van de straat afgesloten stadstuin en opgevat is als een dubbelhuis van vier travee├źn en drie verkleinende bouwlagen onder een pannen zadeldak met een laadvenster aan de voor- en een dakkapel aan de achtergevel. De verankerde gevel was in oorsprong gekaleid en wordt gekenmerkt door een gecementeerde plint die doorloopt in de tuinmuur, door rechthoekige muuropeningen met zandkalkstenen lateien en 19de-eeuwse, hardstenen lekdrempels, en door de gestucte kroonlijst die in de deurtravee onderbroken wordt door het laadvenster met schilddak en laadbalk.

Het schrijnwerk werd in verschillende fasen vervangen.


Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009


Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128670 (geraadpleegd op 23-06-2021)


Rijhuis (1971)

Rijhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw met zadeldak en een van laadboom voorziene dakkapel. Baksteenbouw; holrond bepleisterde kroonlijst. Gevel aangepast in de loop van de 19de en 20ste eeuw.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971


Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42445 (geraadpleegd op 23-06-2021)