erfgoedobject

Burgerhuis in rococostijl

bouwkundig element
ID: 42447   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42447

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in rococostijl
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Predikherenstraat
    Deze bescherming is geldig sinds 13-10-1986

Beschrijving

Goed bewaard breedhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw dat opgevat is als een enkelhuis met een éénlaagse deurtravee en vier venstertraveeën van twee bouwlagen onder een leien zadeldak, voorzien van schouderstukken, een laadvenster met laadbalk aan de voorgevel en twee dakkapellen onder schilddaken aan de achtergevel.

De fraaie lijstgevel in Lodewijk XV-stijl is verankerd en volledig bepleisterd en wordt getypeerd door de steekboogvensters in geriemde omlijstingen met bladvormige sluitsteen, en door de spiegelboogvormige deur met bovenlicht in een kwarthol geprofileerde omlijsting met rocaillesluitsteen. Voorts horizontale geleding door de kordonvormige lekdrempels in de eerste bouwlaag, door de geprofileerde puilijst, en door de kroonlijst boven de steigergaten.

De doken in de vensteromlijstingen van de begane grond wijzen op verwijderde luiken.

Met uitzondering van de deur, werd het schrijnwerk recent vernieuwd.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in rococostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42447 (Geraadpleegd op 21-09-2020)