Tweeverdiepingshuis

Tweeverdiepingshuis in Louis XV-stijl van de tweede helft van de 18de eeuw. Zadeldak en dakkapel met laadboom. Geprofileerde pui- en kroonlijst. Bepleisterde gevel; steekboogramen voorzien van een met bladmotief verrijkte sluitsteen; gelijksoortige deuromlijsting met rocaillesleutel.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971

Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Burgerhuis in rococostijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42447 (geraadpleegd op 01-11-2020)


Burgerhuis in rococostijl

Goed bewaard breedhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw dat opgevat is als een enkelhuis met een éénlaagse deurtravee en vier venstertraveeën van twee bouwlagen onder een leien zadeldak, voorzien van schouderstukken, een laadvenster met laadbalk aan de voorgevel en twee dakkapellen onder schilddaken aan de achtergevel.

De fraaie lijstgevel in Lodewijk XV-stijl is verankerd en volledig bepleisterd en wordt getypeerd door de steekboogvensters in geriemde omlijstingen met bladvormige sluitsteen, en door de spiegelboogvormige deur met bovenlicht in een kwarthol geprofileerde omlijsting met rocaillesluitsteen. Voorts horizontale geleding door de kordonvormige lekdrempels in de eerste bouwlaag, door de geprofileerde puilijst, en door de kroonlijst boven de steigergaten.

De doken in de vensteromlijstingen van de begane grond wijzen op verwijderde luiken.

Met uitzondering van de deur, werd het schrijnwerk recent vernieuwd.


Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009

Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Burgerhuis in rococostijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128437 (geraadpleegd op 01-11-2020)