Teksten van Laatgotische burgerhuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42448

Laatgotische burgerhuizen ()

Gespiegelde diephuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddaken, met tot de 16de eeuw opklimmende kernen, en verankerde lijstgevels die in 1912 in neoclassicistische stijl aangepast werden door toevoeging van de geriemde vensteromlijstingen met siersluitsteen in de bovenbouw, en de kroon- met tandlijst op klossen. De zandkalkstenen plint, de venster- en deuromlijstingen met kwarthol profiel in de onderbouw, en overkragende bovenbouw op zandkalkstenen korfbogen en dito consoles, refereren aan de laatgotische kern van het pand.

Nummer 14 met gietijzeren voetenschraper.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (13.10.1986).
  • Stadsarchief Leuven, Modern archief, dossier 74250 (bouwvergunning 25.11.1912).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Verloove C. & Mondelaers L. 2009: Laatgotische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128438 (geraadpleegd op ).


Laatgotische burgerhuizen ()

Laatgotische dwarshuizen van de 16de eeuw. Baksteenbouw op kalkzandstenen sokkel, afgezet met een lijst. Overstekende bovenverdieping op drie geprofileerde korfbogen rustend op stenen consoles. Verwijdering van de gevelbekroning, bepleistering en aanpassingen in de loop van de 19de eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Genicot L. & Van Aerschot S. & de Crombrugghe A. & Sansen H. & Vanhove J. 1971: Laatgotische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42448 (geraadpleegd op ).