Teksten van Breigoedfabriek

Herenhuis

Neoclassicistisch getint herenhuis van de 19de eeuw. Brede inrijpoort en deurvenster van de bel-etage in het weinig uitspringend risaliet. Oorspronkelijk bepleisterde gevel.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971

Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Breigoedfabriek [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42450 (geraadpleegd op 02-12-2020)


Breigoedfabriek

Voormalige breigoedfabriek Fabota, in 1893 door R. Hottat in Waver gesticht en sinds 1924 gevestigd in Leuven, in het voormalige Malderuscollege in de Sint-Maartensstraat nummer 10-12. De snelle groei van het familiebedrijf noodzaakte de uitbreiding van de ateliers: de neoclassicistische herenwoning in de Ridderstraat, in situ nummer 57, werd aangekocht en in het begin van de jaren 1930 uitgebreid met een groot fabrieksgebouw in modernistische stijl. Door de omvorming tot wooncomplex medio 1980 is hiervan enkel nog de inkomtravee met opschrift "Fabota" herkenbaar.

L-vormige herenwoning van vijf traveeƫn en drieƫnhalve bouwlaag onder een leien zadeldak, opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen en zandhoudende kalksteen. De ontpleisterde lijstgevel in neoclassicistische stijl wordt gekenmerkt door registers van vensters met hoekblokken, hardstenen lateien en dito lekdrempels die ter hoogte van de begane grond ondersteund worden door geribde voluutconsoles; en een risalietvormig uitgewerkte poorttravee met monumentale koetspoort in eenvoudige negblokomlijsting, vlakke, tot de kroonlijst oplopende pilasters, en een venster met geriemde omlijsting en gietijzeren Frans balkon. Horizontale geleding door de hardstenen plint met keldergaten, een hardstenen cordon en de recent afgedekte kroonlijst. Voorts smeedijzeren parapets in de derde bouwlaag en steigergaten met schijfdeksels.

Rondboogdeur in de koetsdoorgang en verankerde achtergevel, waartegen in 1917 een tuinkamer werd gebouwd: een rechthoekig volume met breukstenen plint, gietijzeren colonetten waartussen glasvlakken met fijne metalen roeden en een gedeeltelijk beglaasd tentdak.


Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009

Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Breigoedfabriek [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128440 (geraadpleegd op 02-12-2020)