erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
42452
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42452

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Deel van een waarschijnlijk tot de 16de eeuw opklimmend breedhuis in zogenaamde bak- en zandsteenstijl, dat vermoedelijk vlak voor 1954 versmald werd, een nieuw pannen zadeldak kreeg, en waarvan de gevel in het begin van de jaren 1970 aangepast werd door verkleining en reconstructie van de kruisvensters in de eerste bouwlaag.

Het pand is in zijn huidige vorm opgevat als een dubbelhuis met drie traveeën in de eerste en twee traveeën in de tweede bouwlaag. De gevel wordt gekenmerkt door een barokke rondboogdeur met naar laatgotisch voorbeeld geprofileerde stijlen die uitlopen op imposten onder een booglijst met trapeziumvormige sluitsteen en een gestrekte waterlijst die bekroond wordt door een rond oculus. Voorts vensters in negblokomlijstingen onder dubbel ontlastingssysteem met gereconstrueerde kruisen in de eerste bouwlaag, een hoekketting aan de rechterzijgevel, muurankers met kram en krul en steigergaten onder de houten kroonlijst op modillons.

Recent schrijnwerk.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42452 (Geraadpleegd op 20-06-2021)