Stadswoning ()

Deel van een waarschijnlijk tot de 16de eeuw opklimmend breedhuis in zogenaamde bak- en zandsteenstijl, dat vermoedelijk vlak voor 1954 versmald werd, een nieuw pannen zadeldak kreeg, en waarvan de gevel in het begin van de jaren 1970 aangepast werd door verkleining en reconstructie van de kruisvensters in de eerste bouwlaag.

Het pand is in zijn huidige vorm opgevat als een dubbelhuis met drie traveeën in de eerste en twee traveeën in de tweede bouwlaag. De gevel wordt gekenmerkt door een barokke rondboogdeur met naar laatgotisch voorbeeld geprofileerde stijlen die uitlopen op imposten onder een booglijst met trapeziumvormige sluitsteen en een gestrekte waterlijst die bekroond wordt door een rond oculus. Voorts vensters in negblokomlijstingen onder dubbel ontlastingssysteem met gereconstrueerde kruisen in de eerste bouwlaag, een hoekketting aan de rechterzijgevel, muurankers met kram en krul en steigergaten onder de houten kroonlijst op modillons.

Recent schrijnwerk.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128450 (geraadpleegd op ).


Deel van huis ()

Gedeelte van een traditioneel langshuis van de 17de eeuw. Vrij zeldzame vorm van barokke rondboogdeur: naar laatgotisch voorbeeld geprofileerde stijlen met imposten dragen de uitgewerkte boogstenen die gemarkeerd zijn door een gestrekte waterlijst onder het ovaalrond bovenlicht.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42452 (geraadpleegd op ).