Noviciaatshuis van de paters jozefieten. Uit minstens twee 17de-eeuwse kernen samengesteld herenhuis dat door sloping van de aanpalende panden in 1859 omgevormd werd tot een vrijstaande woning op U-vormig grondplan, met een ruime tuin die van de straat gescheiden wordt door middel van bakstenen tuinmuren met een deur (links) en een koetspoort in een eenvoudige, zandkalkstenen omlijsting (rechts), ontworpen door P. Verheyden. Vermoedelijk werd de zeven traveeën en twee bouwlagen tellende lijstgevel aan de Schapenstraat in dezelfde campagne aangepast door toevoeging van de hardstenen plint, de dito omlijste deur, de hardstenen lekdrempels en de nu verwijderde vensterluiken op de begane grond. Om de sporen van de oudere negblokomlijstingen aan het oog te onttrekken, en om het geheel een uniform en classicistisch uitzicht te geven, werd de gevel, net zoals de aanpalende tuinmuren, voorzien van een pleisterlaag.
Aan de tuinzijde zijn de oudere kernen duidelijk zichtbaar: haakse vleugels onder zadeldaken, met zijgevels die voorzien zijn van aangepaste kruisvensters onder dubbel ontlastingssysteem en steigergaten, en als puntgevel uitgewerkte achtergevels met top- en schouderstukken. In 1929 werd het complex eigendom van de witte zusters missionarissen van Onze-Lieve-Vrouw van Afrika. Zij lieten in 1931 de koer tussen de haakse vleugels overdekken.
Enkele jaren later, in 1934, werd een kapel met sacristie en een vergaderzaal bijgebouwd tussen de woning en de koetspoort.
Sinds 1961 is het complex eigendom van de paters jozefieten. Zij lieten in 2002 ook het tuingedeelte links van de woning over twee niveaus bebouwen om bijkomende sanitaire ruimte te creëren.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Verloove C. & Mondelaers L. 2009: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128738 (geraadpleegd op ).
Rijhuis van de 18de eeuw.
Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Genicot L. & Van Aerschot S. & de Crombrugghe A. & Sansen H. & Vanhove J. 1971: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42453 (geraadpleegd op ).