Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4246

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), dat in kern opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, met enkele muurankers. In de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige vensters met lekdrempel; Joannes Baptista Delles liet in 1851 de rondboogdeur met imposten in de rechter travee aanpassen tot een rechthoekige deur. Getrapt dakvenster van drie treden met schouderstukken en topstuk, geopend door rechthoekig luik, in de rechter travee. Houten winkelpui uit de vroege 20ste eeuw. Gesloopt omstreeks 2003.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1851#409.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297654 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Traditioneel breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), dat in kern opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, met enkele muurankers. In de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige vensters met lekdrempel. Getrapt dakvenster met rechthoekig luik, waarvoor een recente dakgoot. Houten winkelpui uit het einde van de 19de eeuw.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4246 (geraadpleegd op ).