Teksten van Kapelaanswoning van het Begijnhof

Kapelaanswoning van het Begijnhof (2009)

Voormalige kapelaanswoning van het Begijnhof, ook vermeld als "De Fondatie In ’t Groot Begijnhof". In de tweede helft van de 18de eeuw te dateren breedhuis, opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen en opgevat als een dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met drie dakkapellen onder een leien schilddak, waarvan de middelste bestemd was om goederen op de zolder te hijsen.

De classicistische lijstgevel was oorspronkelijk gekaleid en wordt gekenmerkt door een lage, zandkalkstenen plint, een deur en vensters in natuurstenen platte bandomlijstingen met trapeziumvormige sluitsteen, een zandkalkstenen puilijst en steigergaten. De verankerde zijgevel vertoont sporen van twee gedichte vensters met zandkalkstenen latei.

Op de begane grond bleven het 19de-eeuwse schrijnwerk en de luiken bewaard.


Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009


Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Kapelaanswoning van het Begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128454 (geraadpleegd op 17-04-2021)


Huis (1971)

Dubbelhuis met twee verdiepingen, zadeldak en dakkapel uit einde 18de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor de plint, puilijst en de vlakke omlijstingen met sluitsteen rondom de rechthoekige deur en vensters.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971


Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Kapelaanswoning van het Begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42463 (geraadpleegd op 17-04-2021)