erfgoedobject

Breedhuis met traditionele kern

bouwkundig element
ID: 4247   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4247

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis met traditionele kern die opklimt tot de tweede helft van de 16de of eerste helft van de 17de eeuw, en in neoclassicistische stijl werd aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Oorspronkelijk slechts twee bouwlagen hoog, liet de bakker Cornelius Janse in 1849 de derde bouwlaag toevoegen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning van zes travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De gecementeerde lijstgevel, mogelijk deels opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, is op de eerste twee bouwlagen verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Registers van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, op de eerste verdieping vermoedelijk aangepaste kruiskozijnen. Korfboogpoort met resten van de geprofileerde zandstenen archivolt en rechtstanden in de laatste travee. De houten kroonlijst op klossen van het klassieke hoofdgestel uit 1849, is recent verwijderd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1849#444.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Breedhuis met traditionele kern [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4247 (Geraadpleegd op 25-02-2020)