erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
42470
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42470

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Breedhuis met oudere kern, volgens een opstand van 1861 voorheen een twee bouwlagen hoge tweegezinswoning onder steil zadeldak, met gecombineerde lijst- en trapgevel en bijkomende ingangsdeur in de laatste travee. Volgens de bouwvergunning toen (1861) verhoogd met een derde bouwlaag voorzien van rechthoekige vensters en een doorlopende kroonlijst.

Heden bepleisterde en wit beschilderde, verankerde lijstgevel met op de tweede bouwlaag aangepaste vensters met zichtbare hoek- en negblokkenomlijsting. Voorts overal hardstenen lekdrempels en ijzeren vensterleuningen. Markant uitgewerkte, volledig met blauwe hardsteen beklede pui te dateren in de tweede helft van de 18de eeuw: penanten verlevendigd met Franse voegen en aflijning door een dubbele, geprofileerde en omgebogen puilijst; steekboogdeur en -vensters - sinds 1871 met licht verlaagde lekdrempels en in de uiterst rechtse travee ter vervanging van de vroegere deur - gevat in een geprofileerde omlijsting en voorzien van een rocaillesluitsteen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1320/1587 (bouwvergunning 24.05.1861); dossier 20820 (bouwvergunning 31.07.1871).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42470 (Geraadpleegd op )