Burgerhuis ()

Breedhuis met oudere kern, volgens een opstand van 1861 voorheen een twee bouwlagen hoge tweegezinswoning onder steil zadeldak, met gecombineerde lijst- en trapgevel en bijkomende ingangsdeur in de laatste travee. Volgens de bouwvergunning toen (1861) verhoogd met een derde bouwlaag voorzien van rechthoekige vensters en een doorlopende kroonlijst.

Heden bepleisterde en wit beschilderde, verankerde lijstgevel met op de tweede bouwlaag aangepaste vensters met zichtbare hoek- en negblokkenomlijsting. Voorts overal hardstenen lekdrempels en ijzeren vensterleuningen. Markant uitgewerkte, volledig met blauwe hardsteen beklede pui te dateren in de tweede helft van de 18de eeuw: penanten verlevendigd met Franse voegen en aflijning door een dubbele, geprofileerde en omgebogen puilijst; steekboogdeur en -vensters - sinds 1871 met licht verlaagde lekdrempels en in de uiterst rechtse travee ter vervanging van de vroegere deur - gevat in een geprofileerde omlijsting en voorzien van een rocaillesluitsteen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1320/1587 (bouwvergunning 24.05.1861); dossier 20820 (bouwvergunning 31.07.1871).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128467 (geraadpleegd op ).


Tweeverdiepingshuis ()

Tweeverdiepingshuis met voorgevel van de tweede helft van de 18de eeuw (mogelijk oudere kern). Met arduin beklede onderbouw verlevendigd met Franse voegen en voorzien van steekboogvensters en -deur met rocaillesluitsteen. Verhoogde en bepleisterde bovenverdieping.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42470 (geraadpleegd op ).