erfgoedobject

Café in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
4249
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4249

Juridische gevolgen

Beschrijving

Café in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jaak Sels, naar een ontwerp door Leopold Moerenhoudt uit 1908. Dit laatste verving een eerste, afwijkend project uit 1907. Het pand behoort tot het vroege oeuvre van de bouwmeester, die actief was van 1901 tot 1939 vooral in de wijken Zuid en Kiel.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door bruin geglazuurde baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen en onderdorpels. Klassieke houten winkelpui met zijportaal en privé-inkom, bewerkte pilasters en een entablement op gegroefde consoles, vanaf een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van steekboogvensters met een sluitsteen uit natuursteen, op cordonvormende lekdempels uit blauwe hardsteen. Een casement met mozaïekfries en een houten kroonlijst met tandlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging.

Het pand dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, biedt volgens de bouwplannen gelijkvloers ruimte aan het café met keuken. De bovenverdiepingen, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal, vormen huurkwartieren van twee kamers met keuken en wc.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1907#757 en 1908#318.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Café in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4249 (Geraadpleegd op )