Teksten van Hoekhuis met arduinen pui

Hoekhuis (2009)

Vermoedelijk uit twee panden samengesteld hoekhuis van drie bouwlagen onder een pannen schilddak met dakkapellen, met een minstens tot de 17de eeuw opklimmende kern in traditionele bak- en zandsteenstijl, en een rond 1750 in classicistische stijl aangepaste gevel van vier traveeën aan de Sint-Hubertusstraat en vier traveeën aan de Tervuursestraat.

Van de 17de-eeuwse toestand getuigen de gedeeltelijk bewaarde hoekketting boven de winkelpui, de vensters in negblokomlijstingen en het intact bewaarde kruisvenster in de achtergevel. Rond 1750 werd het pand grondig aangepast - mogelijk ook met een bouwlaag verhoogd -, en kreeg het zijn huidige uitzicht: een ruim hoekhuis met oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels, gekenmerkt door rechthoekige vensters, en een over de hoek doorlopende Lodewijk XV-winkelpui in blauwe hardsteen. Deze wordt gevormd door twee deuropeningen in een spiegelboogomlijsting met rocaillesluitsteen, tussen gekoppelde, rechthoekige ramen met spiegels op de borstweringen en pilastervormige penanten, met rococo-motieven versierd en bekroond door een geprofileerde puilijst. In het laatste kwart van de 20ste eeuw werden de vensters van de pui verlaagd en het huidige portaal gecreëerd door verwijdering van de houten vleugeldeuren. Enkele jaren geleden werd schrijnwerk van de vensters volledig vernieuwd.

Interieur. Van de 17de-eeuwse toestand bleven een eikenhouten balustertrap en de oorspronkelijke structuur van moer- en kinderbalken bewaard.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (08.03.1995).

Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009


Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Hoekhuis met arduinen pui [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128659 (geraadpleegd op 12-04-2021)


Hoekhuis (1971)

Arduinen pui in Louis XV-stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw. Gecontourneerde steekboogdeuren met rocaillesluitsteen.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971


Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Hoekhuis met arduinen pui [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42492 (geraadpleegd op 12-04-2021)